En de winnaar is?

juni 24th, 2007  |  by | Published in Nieuws  |  3 Comments

Wedstrijdjes winnen, dat voelt over het algemeen erg goed. Minder goed als je daar je volstrekte integriteit voor opzij hebt geschoven maar daar wil ik het liever niet over hebben. Wedstrijdjes verliezen is vaak minder leuk. Helemaal niet leuk als je daarvoor ook al je volstrekte integriteit voor opzij hebt geschoven. Maar daar wil ik het liever ook niet over hebben. Want de winnaar is toch altijd met recht de meest integere en meest getalenteerde?…toch?

Nederland muziekwedstrijdland. Daar wil ik het wel eens over hebben. Niet dat ik in cijfers uit kan drukken in hoeverre er in Nederland meer muziekwedstrijdjes worden gehouden maar ik weet wel dat het er veel zijn en dat ze vaak een belangrijke plek innemen in het muzikale landschap. Uiteraard heb ik het hier niet over de grote talentenjachten zoals Idols of het Eurovisie songfestival. Nee, het is mij te doen om de bandjes. Ja, ‘de bandjes’ zij die hun lot in de handen van de dames en heren van de jury leggen. De reden is logisch, je wilt verder komen met je bandje en je kunsten vertonen aan een breder publiek dan de lokale jeugdhonk of metalschuur. Prima instelling, daar zijn de kleinsten groot mee geworden. Toch heb ik zo mijn bedenkingen bij de wedstrijdcultuur in combinatie met muziek. Aangezien het moeilijk is om objectief te blijven in zulke situaties, daar moet de jury voor zijn, zal ik daar ook verder geen moeite voor doen. Aldus een stukje eigen mening.


Ik kan hierover veel zeggen, maar eigenlijk komt het op één ding neer. Wat is de invloed van wedstrijden op de Nederlandse muziekcultuur? Om nu direct kort door de bocht te zeggen dat deze invloed negatief is gaat wat ver. Desondanks wil ik nu wel alvast aangeven dat ik er dus niet van overtuigd ben dat de invloed van bijvoorbeeld een Grolsch Grote Prijs tot de juiste resultaten leidt. Een wedstrijd is competitief en dit heeft een bepaald resultaat op de instelling van de bands die meedoen. Een wedstrijd met een prijs schotelt de deelnemers een mogelijkheid voor om met relatief weinig moeite tot grote hoogte te komen. Een wedstrijd betekent nadenken over de manier waarop je muziek wordt beoordeeld door een objectieve jury. Maar bovenal betekent een wedstrijd het beoordelen van bands op muzikale smaak en intentie los van het plezier dat er wordt beleefd in de ervaring van het spelen.

Dit laatste klinkt misschien kriptisch maar ik bedoel hiermee te zeggen dat het plezier van de beoefenaar in essentie niet af zou moeten hangen van het plezier van de luisteraar. Dit is uiteraard een te betwisten standpunt binnen elke vorm van kunstzinnige uiting maar het ligt wel weer direct aan de basis van de intentie van het uiteindelijke product wat een band op planken zet. Oftewel, wedstrijden zijn een keurslijf waarbinnen je je als zelfrespecterend artiest aan bepaalde regels moet houden om te winnen. De vraag is dan uiteraard of je nog wel wíl meedoen en wíl winnen. Hieruit komt uiteraard de paradox. De middelen om jezelf als opkomend talent te showcasen voor een breed publiek met ruime media-aandacht zijn ietwat beperkt. Dat alleen is genoeg reden om mee te doen. Mijns inziens ontstaat er hierdoor een muzikale sfeer van aanpassing die bepaalde mate van innovatie en intentie in de weg staat. De koers komt hierdoor op veilig te staan. Ik geef toe dat dit een wat negatieve kijk op de zaak is maar ik heb wel een positieve bijdrage.

Het showcase aspect van wedstrijden is goed. Als bands kritisch zijn over wat ze zelf ten gehore brengen voor een onbekend publiek dan zou er sprake moeten zijn van ontwikkeling. Het feit dat er zonodig een winnaar moet zijn steekt echter wel. Zoals mijn betoog onderstreept heeft een verkeerde invloed op de muziek en muzikant. Idee! Waarom niet een showcase organiseren waar bands zich kunnen presenteren binnen een bepaalde tijd voor publiek, bobo’s en media? Ja dat heet geloof ik Noorderslag en Eurosonic. Laat ik die showcases nou net iets te massaal vinden. Gewoon een kleinere schaal. Nodig bands uit met juiste intenties, gooi ze voor een divers publiek en kijk of er nog wat leuks is te halen zonder een uiteindelijk verlies van integriteit en de noodzaak. Genereer dezelfde media-aandacht als een Grolsch Grote prijs en volgens mij heb je dan een hele gezellige avond met allemaal winnaars. Ik ervaar even een gevoel van extreem utopisch denken….

Responses

 1. Ard says:

  juni 24th, 2007 at 16:49 (#)

  Bovendien zijn bandjeswedstrijden maar al te vaak een handig model om bands zonder gage te laten optreden en wel entree te vragen. Wie weet of de bandjes van de Groningen Popprijs gage hebben gekregen? Ik heb wel 5 euro entree betaald en met een volle zaal naar een handvol leuke bandjes gekeken. Maar dit terzijde.

 2. peter says:

  juni 25th, 2007 at 12:54 (#)

  Wat betreft bandjes en gage: uiteraard moet je streven naar een onkostenvergoeding voor bands. Maar als je meerdere bands programmeert (los van muziekwedstrijden, ik vind muziekwedstrijden achterlijk) dan wil je ook dat die bands over een normale PA kunnen spelen. En die zijn over het algemeen duur! Daarnaast zijn in veel zaaltjes tegenwoordig bouncers verplicht. En spierballen zijn ook niet goedkoop. Maar goed, de entree kan zomaar opgaan aan apparatuur, anabolen en eten en drinken voor de bands (dat dan wel). vaak blijft er dus domweg niks over om te verdelen…

  En kleine bands die meteen al 500 of 600 euro vragen… Sorry hoor, laat dan maar. Dat is geen gierigheid, dat is noodzaak.

 3. T-tusz says:

  juni 28th, 2007 at 12:00 (#)

  het gage-verhaal is een andere discussie. kern van Gijs’ verhaal onderschrijf ik. ik haak al snel af als bijvoorbeeld winnaars gekozen worden door sms, stemformulieren of klapvee. dan gaat het om de meeste vrinden, of om het meest aansprekend qua act/muziek. om het naar een andere schaal te trekken: dan wint Coldplay het altijd van Sunn 0))), ook al zouden beide acts even vakkundig zijn. een showcasefestival zou een leuk alternatief kunnen zijn, het proberen waard.

  maar… lastig om dit neer te zetten: krijg je boekers etc. zover om naar kleinere bands te komen kijken? krijg je publiek de zaal in nu er niet direct iets te winnen valt voor hun vrinden?? wat doe je als 36 bands mee willen doen? waar filter je dan op en hoe anders is dat dan t.o.v. een bandcompetitie?


Agenda