Het ‘vullen’ van je website (Musicmaker workshop #2)
augustus 12th, 2008 | by Lykle | Published in Musicmaker | 1 Comment
Dit is het tweede deel van een serie artikelen die Lopend Vuur voor het blad Musicmaker schrijft. In de vorm van een workshop laten we je weten hoe wij denken dat je als band/singer-songwriter/muzikale act het beste gebruik kunt maken van de mogelijkheden van internet. Zie ook www.musicmaker.nl.
Het invullen van je site begint met de vraag ‘wat zet ik er allemaal op en voor wie?’ Houd in je achterhoofd dat je website de plek is waarvandaan je met fans, boekers, programmeurs, podia en de rest van de buitenwereld communiceert. Het is daarom goed dat je website antwoord geeft op een aantal voor de hand liggende – maar daarom niet onbelangrijke – vragen:
1. HOE KLINKEN JULLIE?
Dit lijkt een open deur, maar in de praktijk hebben veel bands dit (nog) niet voor elkaar: eigen muziek op de site. Je bent een muzikale act, dus logisch toch dat men je muziek moet kunnen beluisteren? Neem je bezoekers serieus en scheep ze niet af met 30 seconden-samples. Geef ze liever de hele tracks, die ze (eventueel in ruil voor hun contactgegevens) kunnen downloaden en verder verspreiden.
Tip: Of je muziek automatisch laat afspelen, is een gevoelskwestie. Als je het doet, zorg er dan wel voor dat mensen de muziek makkelijk kunnen stoppen of zachter zetten. Ze zullen maar net in de trein zitten of de docent achter zich ontdekken…
2. WIE ZIJN JULLIE?
Uiteraard willen bezoekers graag meer weten over je band dan alleen een omschrijving van je muziek. Zorg daarom voor een goede biografie! In Musicmaker 6 vind je een uitgebreid artikel over het schrijven van een goede bio. Via www.ongekendtalent.nl kun je die ook online raadplegen.
Tip: Splits je biografie op in een korte versie en een langere – uitgebreidere – variant die je pas toont als je bezoekers daarvoor doorklikken.
3. WAT GEBEURT ER MOMENTEEL RONDOM JULLIE BAND?
Fans – maar ook boekers en programmeurs – zullen graag willen weten wat de actuele ontwikkelingen rond jullie band zijn, zorg daarom voor een nieuwspagina die regelmatig wordt bijgewerkt, WordPress ondersteunt dat heel goed.
Tip: Je vaste fans zul je waarschijnlijk op een andere – lossere – wijze willen benaderen dan programmeurs en boekers. Je zou daarom aparte pagina’s voor ‘algemeen nieuws’ en ‘fan-nieuws’ kunnen maken.
4. HOE ZIEN JULLIE ERUIT?
Klinkt stom? Echt niet, iedere muzikant heeft een gezicht, zelfs Dr. Electroluv. Dus zorg voor foto’s en indien mogelijk ook video’s.
Tip: Het credo ‘des te meer des te beter’ gaat hier echt niet op. Sommige bands plaatsen tientallen of zelfs honderden zeer matige concertfoto’s op hun site. Maak liever een goede en compacte selectie van de mooiste en beste foto’s. De bulk kan misschien beter op jouw band’s Flickr-pagina.
5. HOE KOM IK MET JULLIE IN CONTACT?
Zorg voor een heldere contactpagina voor fans en boekers. Zorg dat je band één aanspreekpunt heeft (en als het echt niet anders kan: maximaal 2) voor zakelijke kwesties en vermeldt van hem of haar ook het telefoonnummer. Beantwoord mail binnen drie dagen.
Tip: Dit telefoonnummer zou eigenlijk 24 uur per dag bereikbaar moeten zijn (je weet immers maar nooit!), koop eventueel voor een paar tientjes een prepaid-toestel dat je alleen voor de band gebruikt en onder bandleden laat rouleren als het aanspreekpunt op vakantie is.
6. HEBBEN JULLIE PROMOMATERIAAL?
Wees de media en zaaleigenaren ter wille met een goed vindbare press-kit: zorg dat ze een of meer bandfoto’s in hoge resolutie, een bijgewerkte biografie en eventueel zelfs je bandlogo of concertposter kunnen downloaden. Vormgevers die in het holst van de nacht nog een flyer moeten maken, zullen je eeuwig dankbaar zijn. En journalisten die op nog even snel een foto bij een artikel over een festival moeten hebben, zullen dankzij je site eerder voor jou kiezen dan voor die andere – misschien veel bekendere – bands waarvan ze even niets voorhanden hebben.
Tip: Noem je press-kit ook ‘press-kit’ of ‘promomateriaal’. Er zijn nogal wat bands die dit onder ‘media’ zetten (terwijl je daar eerder video’s en muziek verwacht) of onder ‘pers’ juist gescande krantenknipsels plaatsen.
Het is even doorwerken geblazen, maar als je website op bovenstaande vragen een antwoord geeft, heb je de belangrijkste contentpagina’s van je site al voor elkaar. Zorg dat je een en ander zó inricht dat alles snel (het liefst binnen één muisklik) te vinden is en wees duidelijk in de naam die je aan de verschillende pagina’s van je website geeft. Hoewel je site nu al best compleet is, is het met één ding nog slecht gesteld: interactie. Daarover gaan we het in de volgende aflevering hebben!
augustus 12th, 2008 at 13:28 (#)
heel helder artikel! Hier en daar zitten er naar mijn mening wat open deuren in, maar je kan niet duidelijk genoeg zijn over dit soort zaken. Ik ben erg benieuwd naar de volgende aflevering