Je ziel verkopen
september 16th, 2008 | by Ard | Published in Nieuwe muziek, Nieuws | 2 Comments
Niels Aalberts schrijft hier op zijn blog een goed stukje over authenticiteit. Op zijn blog Eerste Hulp bij Plaatopnamen is dit trouwens niet het enige waardevolle stukje.
Deze post over geloofwaardigheid deed me denken aan dit gesprek wat wij een paar maanden terug met Paul Bay (ex Levi Strauss Europe) hadden. Hij merkte toen terecht op dat waar brands bij artiesten warm voor lopen hun geloofwaardigheid is. Afgezien dat je eigen geloofwaardigheid een belangrijk onderdeel is om erkenning voor je werk te krijgen is het ook een asset om eventueel je rekeningen mee te kunnen betalen. Grote merken willen geld verdienen met hun producten. Zij kunnen niet buigen op geloofwaardigheid zoals artiesten die plegen te hebben. Dit omdat artiesten, althans sommigen, hun ding in eerste instantie niet voor het geld doen maar omdat ze wat te vertellen hebben met tekst en/of muziek. De geloofwaardigheid die artiesten hiermee opbouwen is iets wat bij commerciële bedrijven altijd zal ontbreken.
Begrijp me niet verkeerd. Ik wil hier niet zeggen dat je je geloofwaardigheid moet inruilen tegen geld. Maar als je brands die bij je passen een podium biedt hoeft dit helemaal niet ten koste te gaan van je geloofwaardigheid maar zou je er wel wat aan kunnen verdienen.
Goede voorbeelden van je geloofwaardigheid te gelde maken zijn Alamo Race Track en LPG. Beide hebben tegen betaling een nummer afgestaan voor gebruik op TV. Een nummer van Alamo Race Track is gebruikt in de (commerciële) tv-serie Greys Anatomy en een track van LPG is door Nokia gebruikt voor een tv-commercial. Beide voorbeelden leverden geld en naamsbekendheid op zonder dat dit ten koste is gegaan van hun goede naam. In beide voorbeelden paste het gebruik van de muziek bij wie ze als band zijn en is er geen enkele reden om het niet nog een keer te doen. Daarnaast kunnen ze nog steeds als een geloofwaardig artiest de wereld proberen te veroveren.
Verkoop je ziel niet aan de duivel want dan heb je geen geloofwaardigheid meer. Maar waarom zou je niet met je authenticiteit wat bijverdienen zonder dat je deze kwijtraakt?
september 16th, 2008 at 19:13 (#)
Ik heb ook nagedacht over deze en aanverwante kwesties. De enige haken en ogen aan de acties zoals die van LPG en ART zijn dat je moet hopen dat je publiek geen principerakkers zijn. Zelf genoeg achter een merk staan om je liedje te lenen is één ding, je neemt het liedje eigenlijk ook uit handen van je publiek. Het is vreemd om als luisteraar een liedje in zo’n andere context met zo’n ander doel te zien, maar daarvoor open staan, en dus open staan voor het feit dat bands niet alleen blinde, gratis liedjesmachines zijn, lijkt me een goede zaak. Tot op zekere hoogte.
september 19th, 2008 at 10:38 (#)
haha, ik eek gisteren tv en zag een autoreclame met niet alleen het liedje maar ook het clipje van zZz – Grip