WERKEN NAAR EEN ALBUM RELEASE – PART 2

april 18th, 2009  |  by | Published in Achtergrond, Blog, Nieuws, Voorpagina  |  2 Comments

Baltimore-Martini is een internationaal rap-project rondom de Groningse I.N.C. The Poet, oftewel Sven Eylander. Eind april komt hun eerste cd uit in Engeland, via Dented Records. De komende weken blogt Sven over de (laatste) voorbereidingen.

Hello again.

Zoals ik in het vorige deel heb verteld, zal ik in dit deel van mijn blog meer uitweiden over het belang van netwerken.

In de afgelopen twee ben ik een aanal keren op de gok naar Engeland gereisd om daar met een stapeltje demo cd’s te lobbyen bij een aantal labels. Dit varieerde van de grote bekende namen als EMI, BMG etc. tot de kleinere independent labels als bijvoorbeeld Dented Records.

Bij de grote labels kwam ik vaak niet verder dan de receptie waar je dan doorgestuurd werd naar een soort van postkamer waar je je demo cd achter kon laten en waar je dan ten stelligste beloofd werd dat het doorgestuurd zou worden naar de A&R medewerker van jouw genre. Uiteraard is het zo dat deze mensen misschien wel een paar honderd demo cdtjes per dag in hun handen krijgen en je moet dan dus ook wel erg bijzonder zijn willen ze jouw cdtje er toevallig uitpikken en er ook nog wat in zien.

Ik besloot dat het nuttiger was voor mij om me te richten op de kleinere Independent labels.

INC - The PoetZo kwam ik dus bij Dented Records terecht. Toevallig het label van van een Britse HipHop crew die ik erg dope vindt. Ik belde aan bij het op internet geregistreerde adres en wat schetste mijn verbazing? Jawel de frontman van diezelfde Britse HipHop crew kam doodleuk in zijn boxershort de trap afgestommeld om de deur voor mij open te doen. Vanaf dat moment was het mij duidelijk.

Praten over muziek is ten alle tijden makkelijker met een muzikant dan met een zakenman. Ook luistert een muzikant anders naar muziek dan een zakenman. Ik kon vanaf dat moment in elk geval tegen mezelf zeggen dat ik de commerciële instelling van de grote labels vooralsnog aan me voorbij moest laten gaan.

Nou kan ik natuurlijkeen mooi verhaal vertellen dat ik vanaf dat moment gebakken zat en dat ik een mooie deal heb gemaakt met dat label, maar dat is niet het geval. Wat er wel onstond is een wederzijds respect tussen twee artiesten die in elk geval begrip hadden voor de manier waarop de ander bezig was met zijn passie en dat was misschien nog wel waardevoller dan een platendeal of iets dergelijks. Ik kon via dit label in elk geval mijn netwerk verbreden en ben zo in contact gekomen met een hele hoop andere Britse artiesten maar ook met mensen die niet zozeer direct met muziek bezig waren, maar wel met alles wat daar bij komt kijken. Promotie en productie van de daadwerkelijke cd’s.

Naar aanleiding van deze nieuwe contacten heb ik nog meerder bezoeken gebracht aan London Town om zo ook te lobbyen voor producers en beatmakers waar ik toekomst in zag. Het stelde mij dus ook in de mogelijkheid om anderen te helpen bij het verspreiden van hun product. Ook niet geheel onbelangrijk, want alleen kom je niet zo ver. Je hebt toch altijd ook anderen nodig die je een stapje verder helpen.

Onderschat ook nooit het netwerk van andere artiesten. Er is altijd wel iemand die jij kent die weer iemand anders kent die ook weer iemand kent die toevallig een distributiemaatschappij heeft of iets dergelijks. Schroom dus ook niet om je netwerk te delen met anderen, mits je daar natuurlijk zelf ook het brood in ziet.

In het volgende deel van mijn blog zal ik het uiteindelijke resultaat van het delen van mijn netwerk en het gebruik maken van andermans netwerk toelichten en zo dus vertellen hoe ik uiteindelijk tot deze album release gekomen ben.

Voor nu,

Keep working hard en pursue your dreams,

1 love,

I.N.C. The Poet

Responses

  1. Waanzinnig weboplossingen voor muzikanten! | Microblogging | Recruitment Matters - Alles over online recruitment says:

    mei 11th, 2009 at 11:01 (#)

    […] zegt het. De Groningse I.N.C. The Poet, oftewel Sven Eylander, zegt het. Het moet dus wel waar zijn: bazen en sub-bazen van platenlabels zijn zakenmensen, geen muzikanten. […]

  2. 1st Floor Graphics » Blog Archive » Waanzinnige weboplossingen voor muzikanten! says:

    mei 11th, 2009 at 11:42 (#)

    […] zegt het. De Groningse I.N.C. The Poet, oftewel Sven Eylander, zegt het. Het moet dus wel waar zijn: bazen en sub-bazen van platenlabels zijn zakenmensen, geen muzikanten. […]


Agenda