SMR: waar eindigt promotie en begint verkopen?
mei 19th, 2009 | by riekus | Published in Nieuwe muziek, Nieuws, Social Media Research, Voorpagina | 3 Comments
In de nieuwe reeks SMR (Social Media Research) zal ik de komende maanden elke week nieuws, wetenswaardigheden, meningen en praktijkvoorbeelden over sociale media delen op lopendvuur. Kort gezegd onderzoek ik waar kansen liggen van sociale media voor muzikanten / artiesten.
Bovenstaand knipsel uit één van mijn favoriete webcomics illustreert een verandering die gaande is in de muziekwereld: het traditionele model waarin een artiest albums opneemt, verkoopt en live uitvoert lijkt steeds minder vanzelfsprekend te worden. Ontwikkelingen in het gebruik van internet leiden er (mede) toe dat traditionele manieren van promotie, verkoop en contact met liefhebbers, ‘fans’ steeds minder effect lijken te hebben. Het paradigma is aan het verschuiven.
Ik wil graag ontdekken hoe deze ontwikkelingen benut kunnen worden, in het belang van zowel artiest als muziekliefhebber. Waar liggen kansen voor sociale media?
Om de serie af te trappen: het gratis aanbieden van muziek wordt door steeds meer artiesten gezien als promotiemiddel: laat je emailadres achter en download een exclusieve track. SMS ‘…. aan’ naar 7777 en ontvang een gratis ringtone. Een mooie manier om aan je fanbase te werken natuurlijk. Echter: sommige artiesten kiezen ervoor om al hun muziek ter download aan te bieden (ik noem een Coldplay)
Ik vraag mij af: hoe effectief is deze manier van fanbase winnen? En belangrijker: hoe maak je onderscheid tussen ‘promotie’ (het gratis weggeven) en het daadwerkelijk verkopen van je muziek? Waar ligt de grens hiertussen? Je ervaringen en suggesties zijn welkom in de comments.
(afbeelding some rights reserved [CC-A-NC]: www.dieselsweeties.com)
mei 19th, 2009 at 14:44 (#)
blogt: SMR: waar eindigt promotie en begint verkopen? – http://tinyurl.com/pk7jwy
This comment was originally posted on Twitter
mei 19th, 2009 at 21:53 (#)
Interessante eerste post Riekus!
Ik denk dat het weggeven van muziek uiteindelijk waarde creëert. Doordat meer mensen in aanraking met je muziek kunnen en mogen komen, ontstaan er mogelijkheden die er niet waren als men niet van je afwist.
Dat kunnen interviews zijn…
Radio-optredens…
Muzikanten die iets willen bijdragen aan de muziek…
Een band die je als voorprogramma wil…
En idealiter, iemand die je gaat volgen (formally known as fan)…
De waarde gaat geuit worden in geld wanneer je gebruik wil gaan maken van de ‘diensten’ van de artiest.
Muziek heeft deze functie altijd zo vervuld.
We hebben ‘vroeger’ echter betaald voor een geluidsdrager die nu niet meer nodig is. Die bron van inkomsten valt weg, maar geeft door de oorzaak (‘het kwaadaardige internet’) ook de gelegenheid kansen te pakken.
Echte volgers willen voor je gaan betalen. In geld, maar ook in energie.
mei 23rd, 2009 at 23:35 (#)
Goed artikel/vraag Riekus. Zelf denk ik dat het zeker effectief is. Het hele ‘verdien-model’ rond muziek is gewoon aan het veranderen. De CD verkoop loopt naar beneden, gratis weggeven wordt meer en meer gedaan. Muziek wordt meer als experience gezien wat je elke moment van de dag over wilt beschikken. Betalen hó maar want waarom zou je.. als het toch overal verkrijgbaar is.
Liefhebbers of fans geven het liever uit aan andere zaken. De afname van alles behalve de CD of betaalde download groeit. Merchandise (kijk eens hoeveel verschillende merch artikelen sommige bands hebben in vergelijking met een paar jaar terug), verkoop van kaartjes (boekingswaarde gaat omhoog), betere tours (als de muziek goed is kom je steeds sneller op plaatsen waar je anders nooit zo snel kwam) etc.
Artiesten/bands zullen steeds meer hun creativiteit kwijt kunnen in nog meer zaken die met hun muziek te maken hebben. DVD’s, bios-films (iron maiden), games (metallica, iron maiden), limited posters, action-figures, t-shirts met uniek design, betaalde fan-communities, i-pod sleeves, unieke shows (secret shows) etc.