10 jaar 3voor12 @ Vera: GEM

mei 19th, 2008  |  by | Published in Review

En zo neem ik het stokje over van Ard en zal op een volstrekt objectieve wijze mijn mening ventileren. Voordat de vraag rijst “kan dat?” zou je jezelf ook kunnen afvragen of een band als Gem met een behoorlijk intensieve bandwisseling toe zou kunnen komen aan een spannende derde plaat. Hoe deze klinkt laat ik in het midden. Hoe het optreden klinkt daarentegen…

Voorop gesteld, ik ben een The Strokes fan van het eerste uur. Dit betekent dat ik liedjes die daarop lijken al best snel best tof vind. Aagenzien Gem de bedenkelijke titel “Strokes-kloon” met zich meedraagt was ik wel benieuwd of ik het optreden aangenaam zou kunnen vinden. Even voor de algehele duidelijkheid: het geluid stond echt veel te hard (ook al bij Hit me Tv) wat het in veel gevallen bijna onmogelijk maakt om de definitie van een liedjes een beetje tot me door te laten dringen. Waar is je decibelmeter geluidsman?

Hoe dan ook, ik vond het saai. Sorry Gem. Het eerste gedeelte van de set bestond uit grotendeels nieuwe nummers waar frontman Maurits de slaggitaar ter hand neemt. We krijgen een dichtgesmeerd rockgeluid voorgeschoteld, zonder frisse staccato-riffjes of vuige geluiden. Spijt mij te zeggen dat er onafhankelijk van elkaar door vier mensen om mij heen de directe vergelijking met de Golden Earring werd gemaakt. Voor een band die wordt gepresenteerd aan jonge meisjes die op zoek zijn naar jonge honden is dit mijns inziens geen goede vergelijking.

Gelukkig pakt de band de draad weer op als na het Randstad-hitje, Maurits besluit zijn gitaar in te ruilen voor alleen een microfoon. Wat we zien is een meer losgeslagen geheel dat goed doorstampt en vooral laat zien dat de eerste twee cd’s voor de liefhebber best de moeite waard zijn geweest. Het geluid wordt vuiger en puntiger en dat mag ik graag zien of horen. Over horen gesproken, tegen de tijd dat de set spannend werd had het algehele volume van de Vera installatie haar vernietigende werking al gedaan. Ondergetekende is met piepende oren de Vera uitgerold en kon zich maar moeilijk van een misgeslagen-plank-gevoel ontdoen.

Comments are closed.


Agenda