Dagdromen kunnen we allemaal

mei 20th, 2008  |  by | Published in Nieuwe muziek

Ik kreeg plots het idee iets kritisch te zeggen over leuke plannetjes maken met je fijne bandje. Uiteraard is dit een positief iets en is een plan altijd het begin van toffe acties. De keerzijde hiervan is echter het blijven hangen in de planfase. Dagdromen kunnen we allemaal en zeker mensen in een band zijn volgens mij heer en meester in dagdromen. Waar zit dan de kritieke grens tussen plan en actie? 

Als muzikant moet je plannetjes maken. Als je plan is om gewoon een keer per week bier te drinken in de oefenruimte dan moet je dat doen. Als je plan is om ooit een keer op Lowlands te staan, dan moet je dat doen en niet alleen bier blijven drinken. (alhoewel je uitstekend bier kan drinken op Lowlands). Dus ambitieuze plannen maken en kijken hoe ver je ermee kan komen. Om Andrew Dubber te citeren “Aim for the moon. And if you miss the moon you’re still gonna be close to the stars” Geen probleem grote plannen maken. Het nadeel is echter dat hoe groter je plan, hoe groter de stap is om deze uit te voeren. Als je besluit om op Lowlands te spelen zul je echt veel moeten doen, veel mensen moeten spreken, veel moeten regelen. Dingen gaan helaas niet vanzelf.

Maar waarom zou ik hier moeilijk over doen? Uiteraard maak ik zelf ook altijd plannen. Zoveel eigenlijk dat het altijd bij plannen blijft. Als band bedenk je zo binnen je eigen gebied een plan dat het uitvoeren ervan eigenlijk een soort bijzaak wordt. Bovendien is de uitvoer vaak niet in overeenstemming met met het oorspronkelijke idee. Is dat erg? Ik denk van niet. Het hangt er van af hoe schaalbaar of flexibel de ideeën zijn. Het kan goed zijn om jezelf een jaarplanning voor te leggen. Het kan ook goed zijn om een belangrijke show te plannen, die uit te voeren en aan de hand daarvan de gecreëerde mogelijkheden verder uit te buiten.

Voordeel van de eerste optie is dat je ver van tevoren kan plannen. Het nadeel hiervan is, dat je dus niet zeker weet of alles dat zo strak gepland is ook zo gaat lopen. Muzikanten zijn nou niet bepaald de mensen die als eerste een agenda pakken. Het voordeel van de tweede optie is dat je de situatie bepaalt aan de hand van iets wat je echt hebt uitgevoerd. Door ervaring worden we nou eenmaal beter en leren we mensen kennen die ons kunnen helpen. Aan de andere kant is dit weer korte termijn plannen. Beetje moeilijk dus? De bottomline in beide gevallen is eigenlijk dat plannen ten uitvoer gebracht moeten worden. Alleen op die manier merk je wat er mogelijk is en zal je voor jezelf een manier vinden om de band als geheel beter op te laten vallen. Hmmm, beetje voor de hand liggende conclusie toch?

Comments are closed.


Agenda