Muzikant en de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie)

mei 18th, 2009  |  by | Published in Blog, Nieuws, Voorpagina  |  1 Comment

Op de Music United blog maakte ik het een en ander inzichtelijk rondom Verklaring Arbeidrelaties (VAR’s) en muzikanten. Voor sommigen, eigenlijk velen, is dit een vaag gebied. Kort en bondig: wat houden die VAR’s nou in, en waarom zou ik er een nodig moeten hebben?

Ondernemer, dat zijn muzikanten al gauw. Maar het is een heel ander verhaal om als ‘ondernemer’ gezien te worden door de fiscus. Wil je jouw zaken goed in orde hebben als muzikant voor de belastingdienst maar ook voor de opdrachtgever? Dan is een verklaring arbeidsrelatie essentieel.

Er zijn verschillende VAR’s.

 • VAR – Winst Uit Onderneming (VAR-WUO)
 • VAR – Resultaat uit Overige Werkzaamheden (VAR-ROW)
 • VAR – Rekening en Risico van de Venootschap (VAR-VRR)
 • VAR – Dienstbetrekking

Goed. Dan is belangrijk te weten wat er aan de kant van de opdrachtgever gebeurd bij een optreden. De loonfictie.

Een artiest moet door zijn of haar opdrachtgever in fictieve dienstbetrekking worden genomen. In de praktijk komt het erop neer dat de opdrachtgever voor de korte periode dat de artiest zijn werkzaamheden verricht, ‘inhoudingsplichtige werkgever’ is. Ook wel ‘loonfictie’ of ‘verlonen’ genoemd, waarbij de opdrachtgever voor korte tijd ‘werkgever’ is. Dan komt daar de volgende verplichting voor de opdrachtgever/werkgever om de hoek kijken:

 • Opname in en administratie bewaren van N.A.W. gegevens
 • Vaststellen van de identiteit artiest
 • 33,4% loonbelasting inhouden en afdragen aan de fiscus
 • Inleveren van de loonbelastingkaart
 • Aanmelden en afmelden van artiest bij UWV voor die ene dag dat artiest heeft gewerkt
 • Premies werknemersverzerkingen betalen aan UWV (plusminus 14%)
 • Loonstrook overleggen
 • Einde van het jaar een jaaropgaaf naar artiest toesturen

Kortom een enorme rompslomp voor de opdrachtgever en minder gage wat overblijft voor jou als artiest.

Er zijn enkele uitzonderingen wanneer de opdrachtgever dit bovenstaande niet hoeft te doen. Eén daarvan is het kunnen aantonen van ‘zelfstandigheid’ gekwalificeerd door de fiscus. Daar komt ie: de VAR – WUO. Dit is voor jou de enige, legale manier om de hele loonfictie-verplichting van de opdrachtgever te kunnen doorbreken (de VAR – VRR ook, maar die is voor aandeelhouders).

Het grote misverstand dus uit de weg helpen; een BTW-nummer of een inschrijving bij de KvK of zelfs een rechtspersoon maakt een artiest niet zelfstandig ten opzichte van de opdrachtgever. Je verplicht daarmee de opdrachtgever bovenstaande waslijst uit te voeren en te administreren.

Bij een eventuele controle van de loonadministratie van de opdrachtgever moet deze kunnen bewijzen dat hij zaken heeft gedaan met een zelfstandige artiest. Daarom is de artiest verplicht een kopie van zijn VAR-WUO + paspoort kopie toe te voegen aan zijn factuur.

Als je een VAR aanvraagt als artiest, doe je dat dus met de hoop een VAR-WUO te verkrijgen. Aan een VAR-ROW heb je niets. Dit is eigenlijk een afwijzing van de fiscus, en belangrijker: daarmee kan je de loonfictie niet doorbreken.

Hoe je het ook went of keert, als je het muzikantschap serieus neemt, heb je een VAR-WUO nodig. Het aannemelijk maken van je zelfstandige werkzaamheden heeft nog wat voeten in de aarde. In de volgende blogpost meer over hoe je de kans zo groot mogelijk maakt dat je een VAR-WUO op je deurmat krijgt, en geen VAR-ROW.

(nb: Een VAR is maximaal 1 kalenderjaar geldig. De geldigheidstermijn gaat in aan het begin van het kalenderjaar.)

Belastingdienst: VAR aanvragen

Mocht je dieper in willen gaan op de VAR’s dan is het boekje ‘Musiconomie’ van Ton Lamers een absolute must. Daar staat alles tot in detail in beschreven. Enige informatie hier boven is ook gebruikt uit zijn boekje. Boekje aanschaffen? Klik hier.

Responses

 1. Muzikant en de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) -2- :: Lopend Vuur says:

  mei 19th, 2009 at 21:56 (#)

  […] vervolg op mijn eerdere stuk over de VAR, nu wat tips om daadwerkelijk een VAR-WUO te verkrijgen als muzikant. Stapsgewijs wat informatie […]


Agenda