Muzikant en de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) -2-

mei 19th, 2009  |  by | Published in Blog, Nieuws, Voorpagina  |  1 Comment

In vervolg op mijn eerdere stuk over de VAR, nu wat tips om daadwerkelijk een VAR-WUO te verkrijgen als muzikant. Stapsgewijs wat informatie wat je wellicht kan helpen bij het invullen van het formulier.

Wanneer je naar de website van de Belastingdienst surft en daar een VAR-verklaring aanvraagt kan dat op twee manieren. Online (met DigiD) of als *.pdf. Ik behandel de *.pdf aanvraag (2009) welke niet wezenlijk zal verschillen met de online procedure.

Uw VAR-werkzaamheden
Essentiële punten voor de fiscus:

2a Omschrijf uw werkzaamheden
Zorg dat je bij het invullen van je werkzaamheden zo ruim mogelijk denkt. ‘Muzikant’ is beter dan ‘coverband muzikant’, en vergeet ook niet je andere kwaliteiten te vermelden welke je wellicht zou willen inzetten voor je onderneming. Als je bijvoorbeeld goed kan schilderen naast het muziek maken, moet je iets vermelden over dat schilderen wil je VAR daarvoor geldig zijn.

2c Eigen beoordeling VAR?
We willen een VAR-WUO, dus beoordelen we deze ook zo.

2d Urencriterium
Van een ondernemer wordt verwacht dat hij minimaal 1225 uur per jaar in zijn onderneming steekt. Dat komt neer op bijna 24 uur per week. Dit moet je aannemelijk kunnen maken. Denk dan aan repetitietijd, componeren, tekstschrijven, mailen, sociale profielen bijhouden, optreden, administreren. Als je serieus bezig bent, is dit makkelijk te verantwoorden.

2e Opdrachtgevers
Je moet tenminste vijf opdrachtgevers hebben wil je in aanmerking komen voor de WUO. Minder opdachtgevers zou een relatie werknemer – werkgever kunnen aantonen. Als artiest heb je makkelijk meer dan vijf opdrachtgevers als je een beetje optreed door het land.

3a Inkomsten
“De fiscus kan iemand alleen als ondernemer erkennen wanneer er sprake is van beroepsbeoefening ter verwerving van een inkomen,” schrijft Ton Lamers in zijn boekje Musiconomie. Als je dus slechts 5.000 euro omzet denkt te genereren in een jaar, is het moeilijk beargumenteren hoe je min of meer in leven blijft.

4a Facturen
Het is voor een ondernemer verplicht om facturen te versturen en te administreren.

Verder staan er een twee strikvragen in: 3b en 3c. Beantwoord je deze met ‘ja’, dan wordt de arbeidsrelatie als werkgever-werknemer beschouwt en verklein je de kans op een VAR-WUO aanzienlijk.

Dit zijn wat algemene richtlijnen die richting geven om een VAR-WUO te verkrijgen. Specifiek advies voor het volledig invullen van de VAR is voor ieder persoon anders. Mocht je daarin advies zoeken, stuur een mailtje [martijn{a}musicunited.nl] of laat een berichtje achter.

Belastingdienst: VAR aanvragen

Mocht je dieper in willen gaan op de VAR’s dan is het boekje ‘Musiconomie’ van Ton Lamers een absolute must. Daar staat alles tot in detail in beschreven. Enige informatie hier boven is ook gebruikt uit zijn boekje. Boekje aanschaffen? Klik hier.

Responses

  1. lopendvuur says:

    mei 19th, 2009 at 21:56 (#)

    blogt: Muzikant en de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) -2- – http://tinyurl.com/r825ux

    This comment was originally posted on Twitter


Agenda